Certyfikat A+


A+ : A


A+ : B


A+ : C


A+ : A II


A+ : B II


A+ : C II













Certyfikat A+




A+ : A




1. Które z poniższych elementów mogą znajdować się wewnątrz komputera? (Wybierz trzy najlepsze odpowiedzi.)

A. Procesor
B. Płyta główna
C. Klawiatura
D. Drukarka
E. RAM
F. Modem kablowy

2. Które urządzenie przechowuje dane przez długi czas?

A. Procesor
B. RAM
C. Dysk do przechowywania
D. Karta graficzna

3. Do jakiego typu technologii zainstalowałbyś kartę x16?

A. Thunderbolt
B. PCIe
C. USB
D. DisplayPort

4. Który proces komputerowy sprawdza wszystkie komponenty podczas rozruchu?

A. CMOS
B. POST
C. BIOS
D. Bateria litowa

5. Planujesz używać starszego komputera na targach w kilku różnych krajach. Komputer musi działać tylko jako podstawowy kiosk z przeglądarką internetową. Który z poniższych czynników jest dla Ciebie najważniejszy?

A. Maksymalna moc
B. Napięcie wejściowe
C. Liczba połączeń SATA
D. TDP
E. Liczba połączeń sieciowych

6. Które z poniższych może spowodować niepowodzenie testu POST? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Procesor
B. Zasilanie
C. Pamięć
D. Dysk do przechowywania

7. Które z poniższych elementów można znaleźć jako część komputera typu tablet? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Pamięć flash
B. Dysk pamięci SATA
C. Wielodotykowy ekran dotykowy
D. 24-calowy wyświetlacz

8. Które z poniższych koncepcji chmury pozwalają na skalowalność usługi dla klientów?

A. Mierzone wykorzystanie
B. Zasoby wspólne
C. Szybka elastyczność
D. Wysoka dostępność
E. SaaS

9. Jak należy trzymać pamięć RAM podczas instalacji?

A. Za krawędzie
B. Z przodu i z tyłu
C. Pęsetą
D. Za pomocą narzędzia do wybijania

10. Otrzymałeś zadanie skonfigurowania specjalistycznego komputera do edycji wideo. Które z poniższych elementów należy dołączyć do komputera? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Gigabitowa karta sieciowa
B. Hypervisor
C. SSD
D. Stacja dokująca
E. Podwójne monitory
F. NAS

11. Ile pinów znajduje się w złączu danych SATA 3.0?

A. 15
B. 7
C. 24
D. 127

12. Jak określa się opóźnienie w odpowiedzi pamięci RAM na żądanie kontrolera pamięci?

A. Opóźnienie
B. Odchylenie standardowe
C. Interwał pobierania
D. Lag

13. Jaka jest minimalna liczba dysków potrzebnych aby wdrożyć RAID 5?

A. Dwa
B. Pięć
C. Trzy
D. Cztery
14. Godzina i data użytkownika są resetowane do 1 stycznia 2015 r. Która z poniższych jest najbardziej prawdopodobną przyczyną?

A. BIOS/UEFI wymaga aktualizacji.
B. Windows wymaga aktualizacji.
C. Okno Właściwości daty i godziny w systemie Windows musi być zmodyfikowane.
D. Bateria litowa wymaga wymiany.

15. Jaki typ karty adaptera jest zwykle podłączony do PCIe x16 , gniazdo kart adaptera?

A. Modem
B. Wideo
C. NIC
D. Dźwięk

16. Który z poniższych jest powszechnym typem procesora w smartfonie?

A. LGA 1700
B. SoC
C. Rdzeń i9
D. SODIMM

17. Który z poniższych składników może spowodować kilkakrotny sygnał dźwiękowy testu POST i niepowodzenie podczas rozruchu?

A. Karta dźwiękowa
B. Zasilanie
C. Dysk do przechowywania
D. RAM
E. LPDDR

18. Które z poniższych portów można znaleźć na smartfonach i tabletach? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. eSATA
B. USB-C
C. Błyskawica
D. DVI

19. Który z poniższych ma najszybszą przepustowość danych?

A. Napęd optyczny
B. Dysk twardy
C. Dysk SSD
D. RAM
E. USB

20. Która z poniższych metod chłodzenia procesora jest najczęstsza?

A. Radiator
B. Radiator i wentylator
C. Chłodzenie cieczą
D. Ciekły azot

21. Masz za zadanie rozwiązać problem ze stacją roboczą do edycji wideo. Przy każdym uruchomieniu programu do edycji wideo pojawia się nieoczekiwany dźwięk kliknięcia. Wentylatory obudowy zostały wymienione, ale hałas pozostaje. Przeprowadzono również diagnostykę karty graficznej i wygląda na to, że działa normalnie. Jakie działanie powinieneś najpierw podjąć?

A. Wykonaj przywracanie systemu.
B. Wymień kartę wideo.
C. Wymień dysk twardy.
D. Wykonaj pełną kopię zapasową danych.
E. Skanuj w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania.

22. Jesteś w trakcie modernizacji systemów laboratorium z laptopów wyposażonych w karty bezprzewodowe do cienkich klientów. Aby obsługiwać VDI, które planujesz wdrożyć, każdy klient potrzebuje połączenia 1 Gb/s. Wcześniej laptopy łączyły się z siecią bezprzewodową 802.11n organizacji. Która z poniższych czynności jest potrzebna do wzajemnej komunikacji klientów uproszczonych?

A. UPS
B. Zewnętrzne dyski do przechowywania
C. KVM
D. Kable sieciowe

23. Którego z poniższych typów kabli należy użyć do podłączenia modemu kablowego do routera SOHO?

A. RG-6
B. USB
C. Ethernet
D. HDMI
E. SATA

24. Za pomocą której z poniższych technologii możesz mieć dwa urządzenia mobilne przesyłające dane po prostu przez zetknięcie ich ze sobą?

A. USB
B. NFC
C. Bluetooth
D. Wi-Fi

25. Jaki typ złącza zasilania jest używany w karcie graficznej x16?

A. Molex 4-stykowy
B. 15-stykowe SATA
C. PCIe 8-stykowe
D. P1 24-stykowy

26. Które z poniższych są urządzeniami wyjściowymi? (Wybierz trzy najlepsze odpowiedzi.)

A. Głośniki
B. Klawiatura
C. Mysz
D. Drukarka
E. Wyświetlacz
F. Panel dotykowy

27. Co oznacza b w 1000 Mb/s?

A. megabajtów
B. bity
C. bajtów
D. przepustowość

28. Do prowadzenia kabla przez sufity podwieszane, jakiego rodzaju kabla potrzebujesz?

A. PCV
B. Kategoria 5e
C. Bezpośredni pochówek D. Plenum

29. Które urządzenie łączy wiele komputerów w sieci LAN?

A. Modem
B. Router
C. Przełącznik
D. Zapora sieciowa

30. Która z poniższych jest domyślną maską podsieci dla adresu IP 192.168.1.1?

A. 255.255.0.0
B. 255.255.255.0
C. 255.0.0.0
D. 255.255.255.255

31. Która z poniższych jest minimalną kategorią kabla wymaganą dla sieci 1000BASE-T?

A. 802.11ax
B. Kategoria 5
C. Kategoria 5e
D. Kategoria 6

32. Który z poniższych adresów IP można przekierować przez Internet?

A. 127.0.0.1
B. 192.168.1.1
C. 129,52.5.13
D. 10.52.50.13

33. Jaki numer portu jest domyślnie używany przez serwer WWW HTTPS?

A. 21
B. 25
C. 80
D. 443

34. Które z poniższych typów kabli mają nośnik miedziany? (Wybierz trzy najlepsze odpowiedzi.)

A. Skrętka
B. Współosiowy
C. Światłowód
D. kat. 6a
E. Wielomodowy
F. 802.11ax

35. Które z poniższych typów kabli mogą chronić przed zakłóceniami elektromagnetycznymi (EMI)? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. UTP
B. STP
C. Światłowód
D. Kat. 6

36. Konfigurujesz komputer Boba, aby uzyskać dostęp do Internetu. Które z poniższych są wymagane? (Zaznacz wszystkie pasujące odpowiedzi).

A. Adres serwera DNS
B. Adres bramy
C. Nazwa serwera e-mail
D. Adres serwera DHCP
E. Nazwa domeny

37. Które z poniższych tłumaczy nazwę komputera na adres IP?

A. TCP
B. UDP
C. DNS
D. FTP

38. Klient chce uzyskać dostęp do Internetu z wielu różnych lokalizacji w Stanach Zjednoczonych. Która z poniższych technologii jest najlepszą technologią umożliwiającą to klientowi?

A. Podczerwień
B. Komórkowa sieć WAN
C. Bluetooth
D. 802.11ac

39. Właśnie skonfigurowałeś adres IP 192.168.0.105 w systemie Windows. Po naciśnięciu klawisza Tab system Windows automatycznie konfiguruje domyślną maskę podsieci 255.255.255.0. Który z poniższych adresów IP jest odpowiednim adresem bramy?

A. 192.168.1.100
B. 192.168.1.1
C. 192.168.10.1
D. 192.168.0.1

40. Która z poniższych jest nazwą sieci bezprzewodowej?

A. SSID
B. WPA
C. Podsieć ekranowana
D. DHCP

41. Konfigurujesz urządzenie mobilne do łączenia się z siecią Wi-Fi na kanale 165. Z której z poniższych częstotliwości korzysta połączenie bezprzewodowe?

A. 2,4 GHz
B. 40 MHz
C. 5 GHz
13,56 MHz

42. Który z poniższych typów złączy jest używany w okablowaniu światłowodowym?

A. LC
B. RJ45
C. RG-6
D. RJ11

43. Który protokół używa portu 53?

A. FTP
B. SMTP
C. DNS
D. HTTPS

44. Które z poniższych usług internetowych są bezprzewodowe? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Internet kablowy
B. Satelita
C. DSL
D. Komórkowy
E. Światłowód

45. Które z poniższych pojęć najlepiej opisuje dwie lub więcej sieci LAN połączone na dużej odległości geograficznej?

A. PAN
B. WAN
C. WLAN
D. MAN
E. SAN

46. Które urządzenie łączy się z siecią i ma wyłącznie na celu dostarczanie danych klientom?

A. NAS
B. NAT
C. NAC
D. IaaS

47. Tworzysz własny kabel sieciowy. Musisz podłączyć wtyczkę RJ45 do końca skrętki. Jakiego narzędzia powinieneś użyć?

A. Zestaw tonu i sondy
B. Tester kabli
C. Zaciskarka
D. Multimetr

48. Który port jest używany przez RDP?

A. 80
B. 110
C. 443
D. 3389

49. Które z poniższych określa płaszczyznę danych i płaszczyznę kontrolię?

A. SDN
B. NIC
C. ONT
D. MAM

50. Którą z poniższych awarii drukarki można opisać jako stan, w którym wewnętrzny mechanizm podawania chwilowo przestał działać?

A. Brak łączności
B. Uszkodzony sterownik
C. Zacięcie papieru
D. Cykl zasilania

51. Klient ledwo słyszy dźwięk z głośników laptopa. Co powinieneś zrobić najpierw?
51. Klient ledwo słyszy dźwięk z głośników laptopa. Co powinieneś zrobić najpierw?

A. Zainstaluj nowy sterownik dźwięku.
B. Dotknij głośników.
C. Wyszukaj klawisz głośności.
D. Zainstaluj ponownie system Windows.

52. Po wymianie płyty głównej w komputerze system przegrzewa się i nie można go uruchomić. Która z poniższych jest najbardziej prawdopodobną przyczyną?

A. Karta graficzna nie jest kompatybilna z procesorem.
B. Nowe oprogramowanie układowe płyty głównej jest nieaktualne.
C. Pasta termoprzewodząca nie została nałożona między radiatorem a CPU
D. Awaria wentylatora obudowy.

53. Często korzystasz z laptopa. Który z poniższych sposobów jest prostym, darmowym sposobem na utrzymanie niskiej temperatury laptopa?

A. Trzymaj laptopa na płaskiej powierzchni.
B. Umieść laptopa w zamrażarce, gdy nie jest używany.
C. Skieruj wentylator na laptopa.
D. Jeśli to możliwe, wyłączaj laptopa.

54. Które z poniższych czynników są ważnymi czynnikami przy zakupie zamiennego zasilacza do laptopa? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Prąd i napięcie
B. Rozmiar i kształt złącza
C. Typ baterii
D. Typ falownika

55. Eric używa zewnętrznego monitora ze swoim laptopem. Mówi ci, że jego laptop uruchomi się, ale system nie wyświetli niczego na zewnętrznym ekranie. Które z poniższych rozwiązań umożliwia wyświetlacz?

A. Podłącz laptopa do innego zewnętrznego monitora.
B. Naciśnij klawisze Fn i Screen co najmniej raz, aż pojawi się obraz pojawi się na ekranie.
C. Naciśnij klawisze Enter i Esc podczas uruchamiania laptopa.
D. Naciśnij klawisz Fn podczas uruchamiania laptopa.

56. W jakim typie drukarki wykorzystuje się kasetę z tonerem?
A. Druk atramentowy
B. Laser
C. Uderzenie
D. Termiczny
E. Drukarka 3D

57. Które z poniższych urządzeń nie powinno być podłączone do UPS?

A. komputery PC
B. Monitory
C. Drukarki laserowe
D. Głośniki

58. Terri kończy instalować drukarkę dla klienta. Co powinna zrobić dalej?

A. Sprawdź, czy drukarka drukuje przy użyciu programu Microsoft Word.
B. Wydrukuj stronę testową.
C. Uruchom ponownie bufor.
D. Skonfiguruj stronę rozdzielającą.

59. Które z poniższych stwierdzeń najlepiej opisuje drukowanie dwustronne?

A. Drukowanie na obu stronach papieru
B. Sortowanie drukarki
C. Komunikacja z drukarką w trybie pełnego dupleksu
D. Drukowanie do pliku
E. 1200 DPI

60. Na jakim typie drukarki potrzebny jest specjalny papier?

A. Uderzeniowej
B. Termicznej
C. Laserowej
D. Atramentowej
E. 3D

61. Który z poniższych kanałów należy wybrać dla sieci bezprzewodowej 802.11 ?

A. 6
B. 21
C. 802
D.8080

62. Który problem środowiskowy ma największy wpływ na drukarkę termiczną?
A. Wilgoć
B. ESD
C. Brud
D. Ciepło

63. Które z poniższych zdarzeń występuje jako ostatnie w procesie drukowania laserowego?

A. Ładowanie
B. Odsłanianie
C. Rozwój
D. Łączenie
E. Czyszczenie

64. Który typ drukarki wykorzystuje uderzenie do przenoszenia atramentu z taśmy na papier?

A. Laser
B. Druk atramentowy
C. Uderzenie
D. Termiczny

65. Która z poniższych czynności umożliwia przejęcie kontroli nad drukarką sieciową z komputera zdalnego?

A. Instalowanie drukarki lokalnie i dostęp do karty Udostępnianie
B. Instalowanie drukarki lokalnie i uzyskiwanie dostępu do ustawień buforowania
C. Instalowanie drukarki lokalnie i uzyskiwanie dostępu do karty Porty
D. Łączenie z drukarką przez FTP

66. Kolorowa drukarka laserowa tworzy obrazy zabarwione na niebiesko. Które z poniższych kroków należy wykonać, aby rozwiązać ten problem?

A. Wyczyść kasetę z tonerem
B. Skalibruj drukarkę
C. Wymień zespół utrwalający
D. Oczyść główną koronę

67. Laptop nie może uzyskać dostępu do sieci bezprzewodowej. Które z poniższych stwierdzeń najlepiej opisuje najbardziej prawdopodobne przyczyny tego stanu rzeczy? (Wybierz dwie najlepsze odpowiedzi.)

A. Przypadkowo naciśnięto klawisz funkcyjny łączności bezprzewodowej.
B. Użytkownik zainstalował nową przeglądarkę internetową.
C. Sieć bezprzewodowa została zapomniana w systemie Windows.
D. Komputer automatycznie uzyskuje adres IP.

68. Komputer stacjonarny nie ma podświetlonej diody z tyłu komputera. Która z poniższych jest najbardziej prawdopodobną przyczyną takiego stanu rzeczy?

A. Wi-Fi zostało wyłączone.
B. USB działa nieprawidłowo.
C. System nie wykonał poprawnie testu POST.
D. Kabel sieciowy jest odłączony.

69. Który z poniższych adresów IP widzi technik, jeśli komputer z systemem Windows jest podłączony do wielofunkcyjnego urządzenia sieciowego i próbuje automatycznie uzyskać adres IP, ale nie otrzymuje adresu IP z serwera DHCP?

A.172.16.10.10
B.192.168.0.10
C. 169.254.10.10
D.192.168.10.10

70. Dla jakiego typu komponentów PC są popularne rozmiary 80 mm i 120 mm?

A. Wentylatory skrzynkowe
B. procesory
C. Radiatory
D. Moduły pamięci

71. Wykrzyknik obok urządzenia w Menedżerze urządzeń wskazuje, które z poniższych?

A. Sterownik dla tego urządzenia nie jest prawidłowo zainstalowany.
B. Urządzenie jest wyłączone.
C. Sterownik nie jest podpisany cyfrowo.
D. Sterownik urządzenia wymaga aktualizacji.

72. Kody dźwiękowe są generowane przez które z poniższych?

A. CMOS
B. RTC
C. POST
D. Okna

73. Które z poniższych stwierdzeń wskazuje, że drukarka jest gotowa do pracy w sieci?

A. Gniazdo RJ11
B. Złącze USB
C. Gniazdo RJ45
D. Złącze SCSI

74. Właśnie wyłączyłeś drukarkę, aby wykonać na niej konserwację. Na co należy zwrócić uwagę podczas wyjmowania utrwalacza?

A. Nagrzewnica jest gorąca
B. Nagrzewnica jest mokra
C. Utrwalacz jest delikatny
D. Utrwalacz uwalniający toner

75. Które z poniższych złączy umożliwia przesyłanie obrazu, dźwięku i danych?

A. HDMI
B. DVI
C. Port DisplayPort
D. USB typu C

76. Próbujesz nawiązać połączenie z Internetem za pomocą laptopa, ale nie ma Wi-Fi. Twój smartfon ma obecnie dostęp do Internetu. Które z poniższych umożliwi połączenie laptopa z Internetem?

A. PRL
B. Hotspot
C.GPS
D. Iniektor PoE

77. Jeden z Twoich klientów kupił urządzenie, które może wykonywać zadania związane z zaporą ogniową, zadaniami routingu, inspekcją pakietów i skanowaniem antywirusowym. Które z poniższych urządzeń zostało zakupione?

A. Urządzenie UTM
B. Serwer DHCP
C. Serwer proxy
D. Urządzenie IDS

78. Która z poniższych informacji jest najważniejsza, aby połączyć się z określoną siecią bezprzewodową?

A. Kanał
B. Adres MAC
C. Identyfikator SSID
D. Hasło administratora

79. Rozważasz usługę opartą na chmurze do przechowywania i synchronizacji plików. Który z poniższych zasobów jest największy krytyczny dla twojego projektu?

A. Szybkość dysku
B. Wykorzystanie pamięci RAM
C. Wykorzystanie procesora
D. Przepustowość we/wy

80. Które z poniższych stwierdzeń opisuje, dlaczego wyświetlacz laptopa ściemnia się po odłączeniu zasilania z gniazdka sieciowego?

A. Laptop nie może korzystać z pełnej jasności, gdy jest zasilany z baterii.
B. Ustawienia zarządzania energią w laptopie są skonfigurowane pod kątem oszczędzania energii.
C. Do prawidłowego działania wyświetlacze laptopów wymagają źródła prądu przemiennego.
D. Ustawienia zabezpieczeń w laptopie są skonfigurowane tak, aby przyciemniać wyświetlacz.

Odpowiedzi

1. Odpowiedzi: A, B i E

Objaśnienie: Typowe komponenty wewnątrz komputera to procesor, płyta główna i pamięć RAM, a także zasilacz, karty adapterów i napędy pamięci masowej.
Błędne odpowiedzi: Klawiatury (i myszy) to urządzenia wejściowe znajdujące się poza komputerem. Drukarki (i wyświetlacze) to urządzenia wyjściowe znajdujące się poza komputerem. Modem kablowy to urządzenie do komunikacji internetowej znajdujące się poza komputerem. Poznaj wewnętrzne komponenty komputera!

2. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Dysk pamięci (lub dysk twardy) przechowuje dane przez długi czas. Przechowuje system operacyjny i dane w sposób nieulotny, co oznacza, że dane nie zostaną usunięte po wyłączeniu komputera.
Błędne odpowiedzi: CPU oblicza dane i wysyła je do pamięci RAM w celu tymczasowego przechowywania; pamięć RAM (która jest ulotna) jest czyszczona po wyłączeniu komputera. Karta graficzna przechowuje tymczasowe dane wideo we wbudowanej pamięci, ale te, podobnie jak pamięć RAM, są ulotne i są usuwane po wyłączeniu komputera.

3. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Gniazda rozszerzeń PCI Express (PCIe) obsługują karty x1, x4 i x16 (wymawiane odpowiednio "o jeden", "o cztery" i "o szesnaście").
Błędne odpowiedzi: PCIe jest zdecydowanie najpopularniejszym gniazdem rozszerzeń dla kart graficznych (zwykle x16). Thunderbolt to technologia używana głównie w komputerach Mac do wyświetlania i przesyłania danych. USB oznacza uniwersalną magistralę szeregową; jest to standard podłączania urządzeń zewnętrznych do komputera, a nie magistrala rozszerzeń do użytku z kartami. DisplayPort to technologia wideo, która zapewnia łączność między kartą graficzną a monitorem.

4. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Test POST (autotest po włączeniu zasilania) jest częścią podstawowego systemu wejścia/wyjścia (BIOS) lub interfejsu Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Wykonuje samokontrolę systemu komputerowego podczas rozruchu i przechowuje wiele parametrów komponentów w pamięci CMOS.
Błędne odpowiedzi: BIOS jest znany jako oprogramowanie układowe. Bateria litowa zasila CMOS, gdy komputer jest wyłączony. Zapamiętuje ustawienia takie jak godzina i data oraz hasła. CMOS, BIOS i bateria litowa nie są procesami, ale współpracują ze sobą.

5. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Najważniejszą rzeczą do rozważenia jest napięcie wejściowe (przynajmniej z wymienionych odpowiedzi). Różne kraje mają różne standardowe napięcia wejściowe. Na przykład w Stanach Zjednoczonych standardowo stosuje się 115 woltów prądu przemiennego; kraje w Europie i poza nią używają 230 woltów. W takim przypadku chciałbyś się upewnić, że starszy komputer może automatycznie wybierać napięcia lub przynajmniej ma przełącznik do zmiany napięcia z 115 V na 230 V.
Błędne odpowiedzi: Ponieważ ten komputer będzie używany do bardzo podstawowych celów, maksymalna moc, liczba połączeń SATA lub sieciowych oraz współczynnik TDP nie powinny robić różnicy. Należy jednak upewnić się, że komputer ma prawidłowe połączenia wideo i odpowiednie połączenia USB, aby działał jako kiosk.

6. Odpowiedzi: A i C

Objaśnienie: Procesor i pamięć muszą być poprawnie zainstalowane, aby test POST mógł zostać uruchomiony (i zaliczony).
Nieprawidłowe odpowiedzi: Dyski pamięci masowej mogą być lub nie być prawidłowo zainstalowane, ale nie są one konieczne do ukończenia testu POST. Jeśli zasilacz jest uszkodzony, system po prostu nie uruchomi się i nie przejdzie nawet do etapu POST.

7. Odpowiedzi: A i C

Wyjaśnienie: Tablet często zawiera pamięć flash jako główną pamięć masową oraz wielodotykowy ekran dotykowy. Podobnie wyposażone są smartfony.
Błędne odpowiedzi: dyski SATA i 24-calowe wyświetlacze częściej można je znaleźć na komputerach PC niż na tabletach.

8. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Szybka elastyczność oznacza, że w razie potrzeby można zwiększyć usługę, moc obliczeniową lub przepustowość sieci. Ten rodzaj skalowalności jest integralną częścią przetwarzania w chmurze.
Błędne odpowiedzi: W przypadku mierzonego wykorzystania (lub mierzonych usług) dostawca chmury lub dostawca usług internetowych mierzy ilość wysyłanych, odbieranych i przechowywanych danych, a także wykorzystanie sieci i wykorzystanie komputera. Zasoby współdzielone (lub łączenie zasobów) oznacza, że wiele systemów (lub klientów) współużytkuje ten sam sprzęt fizyczny, serwery i połączenia sieciowe. Dzięki wysokiej dostępności serwer lub usługa są dostępne bez przestojów. SaaS oznacza oprogramowanie jako usługę, a przykłady SaaS obejmują usługi, takie jak poczta e-mail w przeglądarce.

9. Odpowiedź: A

Wyjaśnienie: Trzymaj pamięć RAM za krawędzie, aby uniknąć kontaktu ze stykami, układami scalonymi i obwodami.
Błędne odpowiedzi: Nie zaleca się dotykania przodu i tyłu, ponieważ wymaga to dotykania chipów w module pamięci RAM. Narzędzia nie są potrzebne, a jeśli zostaną użyte, metalowe mogą uszkodzić moduł. Do usuwania używa się plastikowej pęsety, śruby, które wpadają w trudno dostępne miejsca w obudowie. Narzędzie do dziurkowania służy do zakańczania kabli sieciowych do paneli krosowych lub do dziurkowania bloków.

10. Odpowiedzi: C i E

Objaśnienie: Stacja robocza do edycji wideo powinna zawierać dysk półprzewodnikowy (SSD) i dwa monitory. Pliki wideo, takie jak .MP4 i .AVI, to duże pliki, które wymagają dysku o przyzwoitej wielkości. Dysk SSD - prawdopodobnie dysk M.2 lub podobny - pomaga wydajnie pracować z tymi plikami, zwłaszcza na etapie renderowania wideo. Posiadanie dwóch monitorów (lub więcej niż dwóch) jest ważne podczas edycji. Zazwyczaj będziesz chciał mieć okno edycji i oddzielne okno odtwarzania.
Błędne odpowiedzi: Gigabitowa karta sieciowa jest dość powszechna. Są szanse, że komputer już to będzie miał, ale takie karty sieciowe - a zwłaszcza karty sieciowe 10 Gbit - są ważniejsze dla serwerów niż dla komputerów osobistych. Hiperwizor to typ używanego menedżera oprogramowania do wirtualizacji - na przykład VMware lub VirtualBox. Stacja dokująca to urządzenie używane z laptopem do ładowania go oraz do replikacji wideo i innych urządzeń peryferyjnych. Networkattached storage (NAS) to wielodyskowe urządzenie pamięci masowej, które łączy się bezpośrednio z siecią. Często używa dysków magnetycznych, ale może również używać dysków SSD. Nie używa ekranu; zamiast tego zarządzasz nim zdalnie, zwykle z przeglądarki.

11. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Złącze danych SATA w wersji 3.0 ma 7 styków.

Uwaga: SATA Express wykorzystuje potrójne złącze z 18 pinami (7 + 7 + 4).

Błędne odpowiedzi: Złącze zasilania SATA ma 15 pinów. Złącza ATX 12 V 2.0 i wyższe mają 24 piny. Między innymi 127 to maksymalna liczba urządzeń USB, które możesz podłączyć do komputera.

12. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Opóźnienie pamięci - lub opóźnienie CAS (stroboskopu adresu kolumny) - ma miejsce, gdy kontroler pamięci próbuje uzyskać dostęp do danych z modułu pamięci. Jest to niewielkie opóźnienie (zwykle mierzone w nanosekundach), podczas gdy moduł pamięci reaguje na kontroler pamięci. Jest również znany jako CL. Kontroler pamięci (znany również jako mostek północny) ma określoną prędkość, z jaką działa. Jeśli procesor poprosi chip o zbyt wiele informacji naraz, może to zwiększyć czas opóźnienia podczas pracy kontrolera pamięci.
Błędne odpowiedzi: Terminy odchylenie standardowe i interwał pobierania dotyczą procesorów. Lag jest podobny do opóźnienia, ale jest częściej związany z połączeniami sieciowymi.

13. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Ponieważ RAID 5 używa stripingu z parzystością, potrzebny jest trzeci dysk (dysk). Możesz mieć również więcej niż trzy dyski.
Błędne odpowiedzi: Dwa dyski wystarczą do zwykłego stripingu RAID 0, więc dwa to dokładna liczba potrzebna do dublowania RAID 1. RAID 6 i RAID 10 wymagają co najmniej czterech dysków.

14. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: Jeśli godzina i data wciąż się resetują - na przykład do daty takiej jak 1 stycznia 2015 r. - istnieje szansa, że bateria litowa będzie wymagała wymiany. Są to zwykle baterie niklowe; większość komputerów używa baterii litowej CR2032. Możesz sprawdzić napięcie na takiej baterii za pomocą multimetru; aby działał poprawnie, taki akumulator powinien rejestrować napięcie powyżej 3 woltów.

Błędne odpowiedzi: Aktualizacja BIOS/UEFI pozwala komputerowi "zobaczyć" nowe urządzenia i lepiej się z nimi komunikować, ale nie naprawi problemu z czasem. Aktualizacja systemu Windows nie rozwiąże tego problemu, ale należy to robić często, aby zapewnić bezpieczeństwo komputera. Inne problemy z synchronizacją daty i czasu można rozwiązać w ustawieniach zegara w obszarze powiadomień. Komputery klienckie z systemem Windows powinny być skonfigurowane do synchronizacji z serwerem czasu.
v 15. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Gniazdo rozszerzeń PCI Express (PCIe) x16 jest używane głównie do obsługi wideo.
Błędne odpowiedzi: Modemy, karty sieciowe (NIC) i karty dźwiękowe zwykle podłączane są do gniazd PCIe x1. Niektóre karty wymagają co najmniej PCIe x4.

16. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: System na chipie (SoC) to typ procesora używany w smartfonach i tabletach. Wersje 64-bitowe są powszechne w urządzeniach mobilnych; zawierają różne funkcje w CPU.
Błędne odpowiedzi: LGA 1700 to rodzaj gniazda procesora stosowanego w komputerach PC. Został zaprojektowany jako zamiennik bardzo popularnego gniazda LGA 1200 i może współpracować z różnymi procesorami Intel. W chwili pisania tej książki Core i9 to najnowsza wersja procesorów o dużej mocy firmy Intel. Najpopularniejszym typem pamięci w laptopach jest moduł pamięci typu small outline dual inline (SODIMM). Jest to mniejszy kuzyn standardowego modułu DIMM stosowanego w komputerach PC.

17. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Pamięć RAM jest jednym z czterech głównych czynników (wraz z procesorem, płytą główną i wideo), które mogą spowodować niepowodzenie testu POST. Różne błędy pamięci RAM mogą powodować, że test POST wydaje różne serie sygnałów dźwiękowych. Zapoznaj się z dokumentacją płyty głównej, aby uzyskać więcej informacji na temat różnych kodów dźwiękowych.
Błędne odpowiedzi: Karta dźwiękowa nie ma wpływu na POST. Jeśli zasilacz ma problem, komputer albo w ogóle się nie uruchomi (i nawet nie przejdzie POST) albo będzie miał sporadyczne problemy (takie jak nieprzewidywalne zamknięcie). Problemy z dyskiem pamięci masowej skutkują różnymi błędami. Chociaż test POST zakończy się w takich przypadkach, system operacyjny nie uruchomi się. Podwójna szybkość transmisji danych o niskiej mocy (LPDDR) to powszechny typ pamięci RAM używany w urządzeniach mobilnych.

18. Odpowiedzi: B i C

Wyjaśnienie: Urządzenia mobilne, takie jak smartfony i tablety, zwykle zawierają porty, takie jak USB-C (i microUSB) oraz złącze Apple Lightning.
Błędne odpowiedzi: eSATA (używane przez zewnętrzne urządzenia pamięci masowej) i DVI (używane przez karty graficzne) znajdują się na niektórych komputerach.

19. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Pamięć RAM jest znacznie szybsza niż pozostałe wymienione opcje. Na przykład, jeśli masz pamięć RAM PC4-25600 DDR4 (znaną również jako DDR4-3200), maksymalna szybkość transferu wynosi 25 600 megabajtów na sekundę (MB/s) (co może być również wyświetlane jako 25,6 GB/s).
Błędne odpowiedzi: Pozostałe urządzenia w błędnych odpowiedziach są wymienione w kolejności malejącej przepustowości danych: Dysk twardy lub dysk SSD: Na przykład 600 MB/s dla SATA 3.0, 1969 MB/s dla SATA Express i 3500 MB/s dla typowych dysków M.2. M.2 jest bardzo szybki, ale wciąż stanowi ułamek szybkości pamięci RAM (w momencie pisania tej książki w 2022 r.). USB: Na przykład 5 gigabitów na sekundę (Gbps) dla wersji 3.0 i 20 Gbps dla wersji 3.2 (co odpowiada 2,5 GB/s). Napędy optyczne, choć nie są często używane, mogą nadal znajdować się w niektórych systemach, zwłaszcza starszych. Dyski CD-ROM zazwyczaj przesyłają 7,5 MB/s. DVD-ROM zazwyczaj przesyłają 21 MB/s. Dyski Blu-ray mogą zazwyczaj przesyłać 72 MB/s.

20. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Najpopularniejszą metodą chłodzenia procesora jest kombinacja radiatora i wentylatora. Radiator pomaga rozpraszać ciepło z dala od procesora, podczas gdy wentylator wydmuchuje ciepło w dół i przez żebra; wentylator wyciągowy zasilacza i ewentualnie dodatkowe wentylatory obudowy ułatwiają ucieczkę ciepła z obudowy. Kombinacje radiatorów i wentylatorów są znane jako aktywne metody chłodzenia.
Odpowiedzi nieprawidłowe: Zastosowany radiator zapewnia chłodzenie pasywne; nie wymaga zasilania, ale nie wystarcza do chłodzenia większości komputerów stacjonarnych. Chłodzenie cieczą jest bardziej ekstremalną metodą stosowaną w niestandardowych komputerach PC, takich jak komputery do gier i prawdopodobnie stacje robocze audio/wideo oraz maszyny do wirtualizacji. Wykorzystuje płyn chłodzący podobny do sposobu, w jaki robi to samochód. Ciekły azot byłby po prostu głupi i nie jest uzasadnioną odpowiedzią.

21. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Pierwszą czynnością, którą należy wykonać, jest wykonanie pełnej kopii zapasowej danych. Dźwięki klikania mogą wskazywać, że magnetyczny dysk twardy komputera jest uszkodzony i może ulec awarii. Natychmiast wykonaj kopię zapasową zawartości dysku przed podjęciem jakichkolwiek innych działań.
Błędne odpowiedzi: Jest to mniej prawdopodobne, ale dźwięk kliknięcia może być również spowodowany przez wentylator. Jednak wentylatory obudowy zostały już wymienione i rzadko zdarza się, aby wentylator karty graficznej wydawał ten dźwięk, chyba że ociera się o niego kabel (co również jest mało prawdopodobne). W miarę zdobywania doświadczenia przekonasz się, że dźwięk wentylatora i klikanie dysku twardego to zwykle dwa różne dźwięki. Uszkodzenie dysku twardego może być spowodowane przez złośliwe oprogramowanie. Po utworzeniu kopii zapasowej przeskanuj dysk i, jeśli to konieczne, uruchom Przywracanie systemu. Karta graficzna nie powinna być wymieniana, ponieważ diagnostyka wskazuje, że działa normalnie. Po utworzeniu kopii zapasowej należy zdecydowanie rozważyć wymianę dysku twardego z dwóch powodów: (1) dysk klika i prawdopodobnie ulegnie awarii oraz (2) stacje robocze do edycji wideo wymagają szybszych dysków twardych. Scenariusz sugeruje, że system korzysta z magnetycznego dysku twardego (znanego również jako dysk twardy lub HDD). Dysk półprzewodnikowy (SATA lub M.2) działałby wydajniej program do edycji wideo i byłby lepszy w fazie renderowania plików. Należy jednak pamiętać, że te dyski nie mają ruchomych części i dlatego nie będą emitować żadnych dźwięków kliknięcia, jeśli są bliskie awarii. I wiedz to: wszystkie dyski zawodzą. To nie jest kwestia czy, ale kiedy!

22. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Aby klienty uproszczone mogły komunikować się ze sobą (i wszystkim innym) z szybkością 1 Gb/s, wymagane są sieciowe kable połączeniowe. Jeśli sieć bezprzewodowa to 802.11n, jej teoretyczna maksymalna szybkość przesyłania danych wynosi tylko 300 Mb/s - co nie jest wystarczająco szybkie dla wymagań VDI.
Błędne odpowiedzi: Zasilacz awaryjny (UPS) jest baterią podtrzymującą dla komputerów. Zewnętrzne dyski pamięci masowej nie są konieczne w przypadku klientów uproszczonych. Cienki klient ma mały dysk wewnętrzny, który może zawierać wbudowany system operacyjny, ale jego celem jest pobieranie z sieci wszystkich danych i prawdopodobnie systemu operacyjnego/wirtualnego pulpitu. Im szybsza sieć, tym lepiej. W tym przypadku KVM odnosi się do rodzaju przełącznika, który może wybierać między dwoma lub więcej systemami i umożliwiać sterowanie z jednej konfiguracji klawiatury/wideo/myszy.

VDI oznacza infrastrukturę wirtualnego pulpitu. Należy pamiętać, że istnieje wiele cienkich klientów z szybszymi połączeniami bezprzewodowymi, ale korzystanie z nich wymagałoby modernizacji infrastruktury bezprzewodowej w organizacji.

23. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Użyj kabla sieciowego Ethernet, aby podłączyć modem kablowy do routera SOHO. Powinien to być typowy prosty kabel skrętkowy zgodny ze standardem T568B. Jest to ten sam typ kabla, którego użyłbyś do podłączenia komputera do przełącznika lub do gniazda RJ45.
Błędne odpowiedzi: RG-6 jest rodzajem kabla koncentrycznego i jest często używany do podłączenia modemu kablowego do gniazda koncentrycznego na ścianie, a ostatecznie do urządzenia interfejsu sieciowego (NID) w domu lub biurze. Kable uniwersalnej magistrali szeregowej (USB) służą między innymi do podłączania urządzeń peryferyjnych do komputerów. HDMI to standard wideo. SATA to standard dysków pamięci masowej.

24. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Komunikacja bliskiego zasięgu (NFC) umożliwia przesyłanie danych przez dwa urządzenia mobilne, takie jak smartfony, po prostu przez ich zetknięcie (lub zbliżenie ich do siebie).
Błędne odpowiedzi: Port USB (na przykład microUSB) umożliwia przesyłanie i synchronizację danych do iz urządzenia mobilnego oraz komputera stacjonarnego lub laptopa. Bluetooth i Wi-Fi umożliwiają łączność bezprzewodową, ale nie wymagają, aby urządzenia dotykały lub znajdowały się w pobliżu.

25. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Karta x16 to karta PCI Express. Może mieć jedno lub dwa 8-pinowe (lub 6-pinowe) złącza zasilania PCIe.
Błędne odpowiedzi: 4-pinowe złącza zasilania Molex są używane przez urządzenia drugorzędne, takie jak wentylatory, urządzenia monitorujące i starsze dyski twarde IDE. 15-stykowe złącza zasilania SATA są używane przez dyski zgodne ze standardem SATA. Zasilanie 24-pinowe P1 to główne złącze zasilania, które płyta główna otrzymuje z zasilacza.

26. Odpowiedzi: A, D i E

Wyjaśnienie: Głośniki, drukarki i wyświetlacze to urządzenia wyjściowe. Głośnik emituje dźwięk. Drukarka wyprowadza papier z tekstem i grafiką. Wyświetlacz (lub monitor) wyświetla wideo.
Błędne odpowiedzi: Klawiatury, myszy i touchpady to urządzenia wejściowe. Innym urządzeniem wejściowym używanym przez urządzenia mobilne jest rysik.

27. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: b w 1000 Mbps oznacza bity, a 1000 Mbps to 1000 megabitów na sekundę lub 1 gigabit na sekundę. Pamiętaj, że mała litera b jest używana do oznaczania bitów podczas pomiaru szybkości transmisji danych w sieci, szybkości transmisji danych USB i innych podobnych transmisji danych szeregowych.
Błędne odpowiedzi: Bajty i megabajty odnoszą się do równoległych transferów danych lub obliczania i przechowywania danych, gdzie 8 bitów to standardowy bajt informacji. Szybkości przesyłania danych w sieci są również znane jako prędkość lub przepustowość.

28. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Wszędzie tam, gdzie system tryskaczowy nie jest w stanie rozpryskiwać wody, należy zainstalować kabel w komorze wyrównawczej. Obejmuje to sufity, ściany i komory (drogi oddechowe). Kabel plenum ma powłokę ochronną, która spala się wolniej i wydziela mniej toksycznych oparów niż zwykły kabel na bazie PVC.
Błędne odpowiedzi: PVC w zwykłym kablu wydziela toksyczne opary w przypadku pożaru. Kabel kategorii 5e jest dostępny w wersji zwykłej lub plenum. Bezpośrednie zakopanie to kabel prowadzony pod ziemią i powinien być trzymany z dala od kabli elektrycznych.

29. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Przełącznik łączy komputery razem w sieci lokalnej (LAN). W sieciach SOHO przełącznik jest zwykle częścią wielofunkcyjnego urządzenia sieciowego. W większych sieciach przełącznik to pojedyncze urządzenie, które ma 24, 48 lub 96 portów.
Błędne odpowiedzi: Modem łączy komputer PC z Internetem za pomocą kabla koncentrycznego (jak w modemie kablowym) lub połączenia telefonicznego przez zwykłą starą linię telefoniczną (POTS) (jak w modemie wdzwanianym) ). Router łączy jedną sieć z drugą. Chociaż urządzenie wielofunkcyjne SOHO jest często nazywane routerem, to nie część routera tego urządzenia łączy komputery w sieci LAN, ale część przełącznika. Zapora chroni wszystkie komputery w sieci LAN przed włamaniami.

30. Odpowiedź: B

Objaśnienie: 192.168.1.1 domyślnie ma maskę podsieci 255.255.255.0, która jest standardową maską podsieci dla adresów IP klasy C. Pamiętaj jednak, że niektóre sieci są bezklasowe, co oznacza, że sieć może używać innej maski podsieci.
Błędne odpowiedzi: 255.255.0.0 to domyślna maska podsieci klasy B. 255.0.0.0 to domyślna maska podsieci klasy A. 255.255.255.255 to adres rozgłoszeniowy dla IP. Nie może służyć jako maska podsieci dla typowych komputerów w sieci LAN.

31. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Minimalny kabel potrzebny do sieci 1000BASE-T to kategoria 5e. Oczywiście Cat 6 też by działał, ale nie jest to minimum z wymienionych odpowiedzi. 1000BASE-T określa prędkość sieci (1000 Mb/s), typ (BASE = pasmo podstawowe, pojedynczy kanał współdzielony) oraz używany kabel (T = skrętka).
Błędne odpowiedzi: 802.11ax to standard bezprzewodowy, a nie typ kabla. Cat 5 jest zazwyczaj odpowiedni dla sieci 100 Mb/s. Szukaj nowszych, szybszych technologii. Na przykład Kategoria 7 i Kategoria 8 to nowsze i szybsze typy kabli.

32. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Jedyna wymieniona odpowiedź, która jest adresem publicznym (wymaganym, aby uzyskać dostęp do Internetu) to 129.52.50.13.
Błędne odpowiedzi: Wszystkie pozostałe odpowiedzi to prywatne adresy IP, które mają znajdować się za zaporą sieciową. 127.0.0.1 to adres IP lokalnej pętli zwrotnej IPv4. 192.168.1.1 to wspólny prywatny adres IP używany przez urządzenia sieciowe SOHO. 10.52.50.13 to adres prywatny. (Zauważ, że sieć 10 jest powszechna w większych sieciach).

33. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Serwer z uruchomionym protokołem Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) używa ruchu przychodzącego na porcie 443 (domyślnie).
Błędne odpowiedzi: Port 21 jest domyślnym portem używanym przez serwer z uruchomionym protokołem przesyłania plików (FTP). (Zauważ, że port 20 jest używany przez klientów FTP do nawiązywania połączeń z serwerem.) Port 25 jest używany przez Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Port 80 jest używany przez zwykły protokół HTTP, który jest uważany za niezabezpieczony i należy go unikać, gdy tylko jest to możliwe.

34. Odpowiedzi: A, B i D

Wyjaśnienie: Skrętka, kabel koncentryczny i kabel kategorii 6a to przykłady kabli sieciowych z medium miedzianym. Wszyscy przesyłają prąd przez drut miedziany. Skrętka jest najpopularniejszym rodzajem okablowania stosowanego we współczesnych sieciach.
Błędne odpowiedzi: Multimode to rodzaj kabla światłowodowego; wykorzystuje światło do przesyłania danych na nośniku szklanym lub plastikowym. 802.11ax nie jest kablem, ale standardem definiującym transmisję bezprzewodową na częstotliwościach 2,4 i 5 GHz. Jest znany jako Wi-Fi 6. (Należy pamiętać, że Wi-Fi 6E może również transmitować w paśmie częstotliwości 6 GHz).

35. Odpowiedzi: B i C

Wyjaśnienie: Ekranowana skrętka (STP) i światłowód mogą chronić przed EMI.
Błędne odpowiedzi: Nieekranowana skrętka (UTP) nie chroni przed EMI. O ile nie zaznaczono inaczej, kabel kategorii 6 to kabel UTP. STP to skrętka ekranowana. W przeciwieństwie do UTP, STP zapewnia aluminiową osłonę, która chroni przed EMI. UTP i koncentryczne nie mają takiej ochrony. Światłowód wykorzystuje zupełnie inne medium, przepuszczając światło zamiast elektryczności; dlatego EMI nie może wpływać na kable światłowodowe.

36. Odpowiedzi: A i B

Wyjaśnienie: Aby uzyskać dostęp do Internetu, wymagany jest adres serwera DNS, aby komputer mógł uzyskać rozpoznane adresy IP z wpisanych nazw domen. Adres bramy to konieczne, aby wyjść poza sieć.
Błędne odpowiedzi: Informacje o serwerze poczty e-mail nie są konieczne, jeśli dana osoba po prostu chce uzyskać dostęp do Internetu. Adres serwera DHCP również nie jest konieczny; jednak użycie jednego jest łatwiejszą metodą. Piękno DHCP polega na tym, że nie musisz znać adresu serwera DHCP, aby uzyskać adres IP. Nazwa domeny dla twojej sieci również nie jest zwykle potrzebna; jest to konieczne tylko wtedy, gdy chcesz dodać komputer do domeny organizacji.

37. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Protokół DNS (Domain Name System) tłumaczy nazwę komputera na adres IP. Za każdym razem, gdy wpiszesz nazwę serwera WWW, taką jak dprocomputer.com, serwer DNS tłumaczy tę nazwę na odpowiadający jej adres IP.
Odpowiedź nieprawidłowa: Protokół kontroli transmisji (TCP) służy do przesyłania danych z jednego komputera do drugiego przy użyciu gwarantowanego systemu dostarczania. Przykładem protokołu TCP jest HTTPS. Z drugiej strony, User Datagram Protocol (UDP) przesyła dane w formacie strumieniowym, bez konieczności gwarantowanego dostarczenia. Jakimś przykładem UDP może być strumieniowe przesyłanie muzyki przez Internet. Protokół przesyłania plików (FTP) umożliwia przesyłanie plików między komputerami przez Internet.

38. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: W przypadku komórkowej sieci WAN telefon lub inne urządzenie mobilne wysyła dane przez standardowe połączenia komórkowe.
Błędne odpowiedzi: Żadna z pozostałych opcji sama w sobie nie oferuje bezpośredniego połączenia z Internetem. Podczerwień jest częściej używana do połączeń na bardzo krótkie odległości, co pozwala na "przesyłanie" danych z jednego urządzenia do drugiego. Bluetooth jest również na krótkich dystansach, ale nie tak krótki jak na podczerwień. Zestawy słuchawkowe Bluetooth są powszechnie używane ze smartfonami. 802.11ac to technologia Wi-Fi dla sieci LAN; nowsza wersja to 802.11ax.

39. Odpowiedź: D

Objaśnienie: 192.168.0.1 to jedyny odpowiedni adres bramy. Pamiętaj, że adres bramy musi znajdować się w tej samej sieci co komputer. W tym przypadku sieć to 192.168.0, zgodnie z definicją przez maskę podsieci 255.255.255.0.
Błędne odpowiedzi: 192.168.1.100 znajduje się w sieci 192.168.1.0, podobnie jak 192.168.1.1. 192.168.10.1 znajduje się w sieci 192.168.10.0. Nie zapominaj, że zero na końcu adresu IP oznacza numer sieci.

40. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Identyfikator zestawu usług (SSID) to nazwa sieci bezprzewodowej. To jest nazwa, której szukasz podczas lokalizowania sieci bezprzewodowej.
Błędne odpowiedzi: WPA, czyli Wi-Fi Protected Access, to protokół łączności dla sieci bezprzewodowych. Podsieć ekranowana (znana również jako strefa zdemilitaryzowana lub DMZ) to obszar między siecią LAN a Internetem, w którym często znajdują się serwery WWW, poczty e-mail i FTP. Protokół dynamicznej konfiguracji hosta (DHCP) to usługa, która automatycznie przypisuje adresy IP do komputerów i innych urządzeń.

41. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Połączenie bezprzewodowe wykorzystuje zakres częstotliwości 5 GHz. 802.11n, 802.11ac i 802.11ax korzystają z zakresu 5 GHz. Typowe kanały dla Wi-Fi na 5 GHz to 36, 40, 44, 48, 149, 153, 157, 161 i 165.
Błędne odpowiedzi: 2,4 GHz jest używane przez standardy Wi-Fi, takie jak 802.11b, 802.11g i 802.11n. (802.11n może używać zarówno 2,4, jak i 5 GHz). Standardowe kanały dla Wi-Fi 2,4 GHz (w Stanach Zjednoczonych) mają zakres od 1 do 11. 40 MHz to powszechna szerokość kanału w sieciach Wi-Fi, gdy włączone jest łączenie kanałów . 13,56 MHz to standardowy kanał komunikacji bliskiego zasięgu (NFC).

42. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Złącze LC jest używane z okablowaniem światłowodowym. Inne złącza światłowodowe to SC i ST.
Błędne odpowiedzi: RJ45 to złącze używane w sieciach skrętkowych. RG-6 to kabel używany przez kablowy Internet i telewizję; złącze typu F jest przymocowane do końców kabla RG-6. RJ11 to standardowe złącze linii telefonicznej.

43. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Protokół DNS (Domain Name System) domyślnie używa portu 53.
Błędne odpowiedzi: FTP używa portów 20/21. SMTP używa portu 25 (lub 587 lub 465). HTTPS używa portu 443.

44. Odpowiedzi: B i D

Wyjaśnienie: Satelita i sieć komórkowa to przykłady bezprzewodowych usług internetowych.
Błędne odpowiedzi: Internet kablowy, DSL i światłowody wykorzystują połączenia kablowe.

45. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Sieć rozległa (WAN) to sieć, w której co najmniej dwie sieci lokalne (LAN) są połączone na dużej odległości geograficznej - na przykład między dwoma miastami. Sieć WAN wymaga, aby połączenia były zapewniane przez firmę telekomunikacyjną lub telekomunikacyjną.
Błędne odpowiedzi: Sieć osobista (PAN) to mała sieć złożona z urządzeń na krótkie odległości, takich jak urządzenia Bluetooth. WLAN oznacza bezprzewodową sieć lokalną. Jest to nazwa, której IEEE używa dla swoich standardów 802.11. Powodem jest to, że termin Wi-Fi, choć powszechnie używany, jest chroniony prawem autorskim. MAN to sieć obszarów miejskich (lub miejskich); może łączyć dwie lub więcej sieci LAN, ale robi to w małym obszarze miejskim. Sieć pamięci masowej (SAN) to sieć połączonych urządzeń pamięci masowej i kontrolerów, która zazwyczaj wykorzystuje technologię Fibre Channel do łączenia ze sobą hostów.

46. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Urządzenia sieciowej pamięci masowej (NAS) przechowują dane do użytku sieciowego. Łączą się bezpośrednio z siecią.
Odpowiedzi nieprawidłowe: Translacja adresów sieciowych (NAT) jest używana na routerach do łączenia grupy komputerów w prywatnej sieci LAN z Internetem przy użyciu jednego publicznego adresu IP. NAC, co oznacza kontrolę dostępu do sieci, to grupa technologii zaprojektowanych w celu umożliwienia lub odmowy dostępu poprzez uwierzytelnianie użytkowników. IaaS, co oznacza infrastrukturę jako usługę, to technologia oparta na chmurze, której organizacje mogą używać do przenoszenia infrastruktury sieciowej na stronę trzecią. (To jest trudniejsze, aby utrzymać cię na palcach!)

47. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Użyj zaciskarki RJ45, aby na stałe zamocować wtyczki RJ45 na końcu kabla.
Odpowiedzi nieprawidłowe: Do lokalizowania poszczególnych linii telefonicznych używasz generatora tonów i sondy, ale możesz też użyć takiego zestawu z liniami sieciowymi. (Zauważ, że to narzędzie może być również nazywane sondą tonera.) Jednak lepszym narzędziem do testowania i lokalizacji jest tester ciągłości kabla. Multimetr doskonale nadaje się do testowania gniazd AC i przewodów wewnątrz komputera, ale nie jest często używany w aplikacjach sieciowych.

48. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Protokół RDP (Remote Desktop Protocol) domyślnie używa portu 3389. Protokół ten pozwala jednemu komputerowi przejąć kontrolę przezinny zdalny system.
Błędne odpowiedzi: Port 80 jest używany przez HTTP. Port 110 jest używany przez POP3. Port 443 jest używany przez HTTP Secure (lub HTTPS), protokół używany podczas bezpiecznych sesji internetowych. Często wymagane jest, aby witryny korzystały z protokołu HTTPS przez HTTP, gdy tylko jest to możliwe.

49. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Sieć definiowana programowo (SDN) to technologia, w której serwer sterujący definiuje sposób przesyłania pakietów danych przez sieć. Wykorzystuje płaszczyznę danych (dla rzeczywistych pakietów danych) i płaszczyznę kontroli (dla pakietów administracyjnych). Przykładem tego jest OpenFlow.
Błędne odpowiedzi: NIC oznacza kartę sieciową. Karta sieciowa to główne urządzenie sieciowe w komputerze stacjonarnym lub laptopie. ONT oznacza terminal sieci optycznej; kończy sygnał od dostawcy światłowodów. MAM oznacza zarządzanie aplikacjami mobilnymi, które jest scentralizowanym rozwiązaniem, które może instalować i aktualizować aplikacje na smartfonach i tabletach z systemem Android i iOS.

50. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Awaria spowodowana zatrzymaniem wewnętrznego mechanizmu podawania jest znana jako zacięcie papieru. Na przykład urządzenie HP LaserJet może wyświetlić na wyświetlaczu kod błędu 13.1 (lub inny numer), co oznacza zacięcie papieru w obszarze podawania papieru. Należy sprawdzić, czy tace papieru są załadowane i wyregulowane odpowiednio.
Błędne odpowiedzi: Komunikat Brak łączności oznacza, że drukarka nie jest aktualnie podłączona do sieci. Uszkodzony sterownik załadowany na stację roboczą spowodowałby niepowodzenie dowolnego zadania drukowania z tego komputera lub drukowanie bezsensowne. Komunikat Power Cycle oznacza, że program autodiagnostyczny napotkał problem i każe wyłączyć drukarkę i ponownie ją włączyć. Spowoduje to zresetowanie drukarki, co może rozwiązać wiele problemów, które mogą wystąpić.

51. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Wyszukaj klawisze głośności. Zwykle mają dwa klawisze funkcyjne, takie jak F9 do zmniejszania głośności i F10 do zwiększania głośności. Zwykle dołączany jest również przycisk wyciszania (na przykład F11). Czasami głośność może być wyciszona lub ustawiona na najniższą pozycję (chociaż nadal może być słyszalny cichy szum). Głośność jest zwykle kontrolowana przez jednoczesne naciśnięcie klawisza Fn i klawisza zwiększania lub zmniejszania głośności (lub wyciszania).
Nieprawidłowe odpowiedzi: Instalowanie nowego sterownika dźwięku nie jest jeszcze konieczne. Zawsze najpierw sprawdź głośność fizyczną, a następnie sprawdź, czy głośność jest niska lub dźwięk jest wyciszony w systemie Windows. Stukanie w głośniki to ciekawy pomysł, ale nie ma na nie miejsca w tej dyskusji. Jeśli głośnik jest luźny, często wydaje chrapliwe dźwięki; jednak w dzisiejszych laptopach głośniki rzadko się poluzowują. Ponowna instalacja systemu Windows to ostatnia rzecz, którą chcesz zrobić. Sprawdź proste rozwiązania podczas rozwiązywania problemów, takich jak brak dźwięku lub obrazu.

52. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Jeśli płyta główna została właśnie wymieniona, a system przegrzewa się podczas uruchamiania, istnieje duże prawdopodobieństwo, że na procesorze nie została nałożona pasta termoprzewodząca. Podczas instalowania nowej płyty głównej procesor należy wyjąć ze starej płyty i zainstalować na nowej lub zainstalować nowy procesor. Tak czy inaczej, radiator musi odpaść. Za każdym razem, gdy radiator jest podłączany (lub ponownie podłączany) do procesora, należy nałożyć pastę termiczną (znaną również jako pasta termoprzewodząca) lub podkładkę termiczną; w przeciwnym razie może łatwo dojść do przegrzania procesora.
Błędne odpowiedzi: GPU to procesor karty graficznej; GPU nie może być niekompatybilne z CPU. Możliwe jest jednak, że karta graficzna nie będzie kompatybilna z gniazdami magistrali rozszerzeń na nowej płycie głównej. Nawet jeśli firmware nowej płyty głównej nie został zaktualizowany, system nie powinien się przegrzewać. W przypadku awarii wentylatora obudowy komputer nie powinien się przegrzewać. Procesor nadal będzie miał własny wentylator, a zasilacz nadal będzie odprowadzał gorące powietrze.

53. Odpowiedź:

Wyjaśnienie: Pod laptopami przepływa powietrze; jeśli urządzenie nie znajduje się na płaskiej powierzchni, przepływ powietrza zostanie zmniejszony lub całkowicie zatrzymany, co doprowadzi do uszkodzenia podzespołów.

Uwaga: większość laptopów ma również boczny wylot powietrza. Pamiętaj, aby nie zakrywać żadnego z tych otworów wentylacyjnych, ponieważ może to doprowadzić do przegrzania.

Błędne odpowiedzi: Zamrażarka nie jest dobrym pomysłem, ponieważ wewnątrz urządzenia może gromadzić się kondensacja. Wentylator na niewiele się zda, jeśli laptop nie zostanie ustawiony na płaskiej powierzchni, i chociaż wyłączenie laptopa jest rozsądne, to zaprzecza to celowi korzystania z laptopa i nie jest właściwym rozwiązaniem.

54. Odpowiedzi: A i B

Objaśnienie: Upewnij się, że kupiłeś zasilacz sieciowy, który jest prawdziwym zamiennikiem. Możesz go znaleźć na stronie producenta laptopa. Po wprowadzeniu numeru modelu witryna internetowa powie Ci wszystko, co musisz wiedzieć o prądzie, napięciu i typie złącza. (Szczegóły te są również wymienione na ceglanej części zasilacza).
Nieprawidłowe odpowiedzi: bateria i zasilacz sieciowy muszą ze sobą współpracować; z tego powodu oba muszą być kompatybilne z laptopem. Zasilacz AC robi kilka rzeczy, w tym zmniejsza napięcie i konwertuje z AC na DC, ale nie odwraca sygnału. Jednak w laptopie jest falownik; zasila wyświetlacz. To pytanie nie odnosi się do tego, ale jeśli kiedykolwiek rozwiązujesz problem ze starszym wyświetlaczem CCFL, typ falownika jest bardzo ważny.

55. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Klawisz ekranowy (znany również jako przełącznik wyświetlacza) jest jednym z klawiszy dostępnych podczas używania klawisza Fn (funkcyjnego). Umożliwia przełączanie między wyświetlaczem laptopa a wyświetlaczem zewnętrznym (lub korzystanie z obu). Klawisz Fn jest używany do różnych dodatkowych funkcji, takich jak głośność, jasność i przełączanie sieci bezprzewodowej.
Niepoprawne odpowiedzi: Jeśli przełącznik wyświetlacza nie działa, wypróbuj inny monitor zewnętrzny. Żadne inne kombinacje klawiszy nie wykonują tego zadania.

56. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: W drukarkach laserowych używane są kasety z tonerem.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Drukarki atramentowe używają wkładów atramentowych. Drukarki uderzeniowe (na przykład drukarki igłowe) używają taśm. Drukarki termiczne używają specjalnie powlekanego papieru, który jest podgrzewany. Drukarki 3D używają filamentu z tworzywa sztucznego/żywicy do tworzenia trójwymiarowych obiektów.

57. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Drukarki laserowe zużywają duże ilości energii elektrycznej, co może szybko rozładować akumulator zasilacza UPS. Drukarka laserowa powinna być podłączona do własnej, indywidualnej listwy zasilającej.
Błędne odpowiedzi: Komputery PC, monitory i głośniki można podłączyć do zasilacza UPS. W rzeczywistości, jeśli chcesz mieć ciągłe użytkowanie (i ochronę) podczas przerwy w dostawie prądu, powinny być!

58. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Po instalacji wydrukuj stronę testową. Jeśli strona testowa zostanie wydrukowana prawidłowo, drukowanie strony w programie Word powinno być niepotrzebne. Poza tym nie wiesz, czy na komputerze jest zainstalowany program Microsoft Word.
Błędne odpowiedzi: Ponowne uruchomienie bufora nie jest konieczne, jeśli drukarka została właśnie zainstalowana. Bufor powinien już działać. Jeśli bufor się nie powiedzie, byłby to osobny scenariusz rozwiązywania problemów. Strony rozdzielające nie są konieczne; są one opcjonalne i można je skonfigurować w oknie Właściwości drukarki.

59. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Podczas drukowania "dupleksowego" drukujesz na obu stronach papieru (jeśli drukarka ma taką możliwość). Niektóre drukarki laserowe mogą to zrobić, ale drukowanie w ten sposób powoduje dłuższą całkowitą ścieżkę papieru, co prowadzi do częstszych zacięć papieru.
Błędne odpowiedzi: Sortowanie oznacza, że dokumenty są drukowane w standardowej kolejności, zazwyczaj numerycznie. Pełny dupleks w sieci oznacza, że informacje mogą być wysyłane i odbierane jednocześnie. Drukarka może mieć połączenie z siecią w trybie pełnego dupleksu, ale to pytanie dotyczy drukowania w trybie dwustronnym. Drukowanie do pliku to proces, który może wykonać system Windows. Zamiast wybierać fizyczną drukarkę podczas drukowania dokumentu, system Windows drukuje do specjalnego pliku i zapisuje ten plik z rozszerzeniem .prn w wybranej lokalizacji. Jakość druku to 1200 punktów na cal (DPI). Im wyższa rozdzielczość druku, tym wyższa jakość druku. 600 DPI lub wyższa jest uważana za "jakość listową".

60. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Zwykły papier może być używany we wszystkich wymienionych drukarkach z wyjątkiem drukarek termicznych, które używają specjalnie powlekanego papieru, który jest podgrzewany w celu utworzenia obrazu.
Niepoprawne odpowiedzi: Drukarka igłowa może wykorzystywać papier z podajnikiem traktorkowym, ale jest to standard w przypadku wielu drukarek uderzeniowych; jest również nadal uważany za zwykły papier. Drukarka laserowa lub drukarka igłowa może używać papieru dwuwarstwowego, ale papier dwuwarstwowy nie jest niezbędny do działania drukarek laserowych lub drukarek igłowych; drukarki termiczne nie będą działać, jeśli nie użyjesz specjalnie powlekanego papieru. Drukarki atramentowe zwykle używają do drukowania standardowego papieru do kopiowania. Wreszcie drukarki 3D używają plastikowego włókna, a nie papieru.

61. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Z podanych odpowiedzi użyj kanału 6 dla sieci bezprzewodowych 802.11. Oznaczałoby to połączenie 2,4 GHz przy użyciu standardu 802.11ax, n, g lub b. Zakres częstotliwości 2,4 GHz w Stanach Zjednoczonych dopuszcza kanały od 1 do 11.
Niepoprawne odpowiedzi: 21 spośród tych odpowiedzi znajduje się poza dopuszczalnym zakresem 2,4 GHz dla dowolnego kraju. (Na osobnej notatce jest to numer portu używany z FTP.) W tym przypadku 802 nie ma innego znaczenia niż nazwa zestawu protokołów IEEE, który obejmuje protokoły bezprzewodowe, takie jak 802.11ac. Ponadto jest daleko poza zasięgiem sieci bezprzewodowych 5 GHz, które mieszczą się w przedziale od 36 do 165. 8080 jest rzadziej używanym portem HTTP.

62. Odpowiedź: D

Wyjaśnienie: Ciepło jest wrogiem numer jeden drukarki termicznej. Przechowywanie drukarki termicznej lub papieru termicznego w miejscu, w którym temperatura jest zbyt wysoka, może spowodować awarię drukarki i uszkodzenie papieru.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Nadmierna wilgoć może z czasem powodować awarię gumowych rolek i podkładek rozdzielających, zwłaszcza w drukarkach laserowych. Wyładowania elektrostatyczne (ESD) są zawsze wrogiem, ale tylko wtedy, gdy pracujesz wewnątrz drukarki. Brud może z czasem zapchać prace w każdym urządzeniu. Ciepło jest zdecydowanie najważniejszym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę z drukarkami termicznymi.

63. Odpowiedź: E

Wyjaśnienie: W procesie drukowania laserowego, znanym również jako proces obrazowania, etap czyszczenia odbywa się na końcu.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Proces drukowania obejmuje następujące kroki w następującej kolejności: przetwarzanie, ładowanie, naświetlanie, wywoływanie, przenoszenie, utrwalanie i czyszczenie.

64. Odpowiedź: C

Wyjaśnienie: Impact to rodzaj drukarki uderzeniowej. Wykorzystuje głowicę drukującą do fizycznego oddziaływania na taśmę i przenoszenia atramentu na papier.
Błędne odpowiedzi: Drukarki laserowe nakładają toner na papier za pomocą różnych napięć. Drukarki atramentowe rozpylają atrament z wkładu na papier. Papier termiczny jest specjalnie powlekany i po odpowiednim podgrzaniu tworzy tekst.

65. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Po zainstalowaniu sterownika drukarki lokalnie możesz przejąć nad nią kontrolę, przechodząc do właściwości drukarki i uzyskując dostęp do karty Porty. Następnie kliknij przycisk Dodaj port i wybierz opcję Standardowy port TCP/IP. Musisz znać adres IP drukarki lub komputera, do którego jest podłączona drukarka.
Niepoprawne odpowiedzi: Zakładka Udostępnianie umożliwia udostępnianie drukarki, aby użytkownicy zdalni mogli z niej korzystać; jednak zdalny użytkownik musiałby w jakiś sposób połączyć się z drukarką. Ustawienia buforowania można ustawić tak, aby komputer buforował dokumenty przed wysłaniem stron do drukarki, co pomaga w przypadku mniej wydajnych drukarek i przeciążeń drukarek. Dostęp do niektórych drukarek można uzyskać przez FTP, ale zazwyczaj są one kontrolowane i dostępne w inny sposób. Tak czy inaczej, nawiązanie połączenia z drukarką nie oznacza przejęcia kontroli nad drukarką.

66. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Po zainstalowaniu drukarki ważne jest, aby skalibrować ją pod kątem koloru i orientacji, zwłaszcza jeśli instalujesz kolorową drukarkę laserową lub drukarkę atramentową. Te narzędzia do kalibracji są zwykle wbudowane w oprogramowanie drukarki i można uzyskać do nich dostęp z systemu Windows lub z wyświetlacza drukarki.
Błędne odpowiedzi: Jeśli kaseta z tonerem wymaga czyszczenia, prawdopodobnie jest nieszczelna i należy ją wymienić. Zespół utrwalający należy wymienić tylko wtedy, gdy ulegnie awarii. Wiele drukarek wskazuje, kiedy nagrzewnica ma 20% żywotności i wkrótce należy ją wymienić. Jeśli nagrzewnica ulegnie awarii, toner nie będzie przyklejał się do papieru. Główny drut koronowy można wyczyścić; jest blisko bębna. Czyszczenie może pomóc w innych typach problemów z jakością druku, takich jak linie i smugi, chociaż w przypadku wielu drukarek nie jest to konieczne.

67. Odpowiedzi: A i C

Objaśnienie: Większość laptopów ma specjalny klawisz funkcyjny (na przykład F12), który umożliwia włączanie i wyłączanie połączenia Wi-Fi jednym naciśnięciem klawisza. Ponadto sieć bezprzewodowa może zostać "zapomniana" w systemie operacyjnym. Jeśli tak się stanie, laptop musi zostać ponownie podłączony do sieci bezprzewodowej.
Niepoprawne odpowiedzi: Po podłączeniu do sieci zazwyczaj można używać dowolnej przeglądarki internetowej, o ile jest ona kompatybilna z używanym systemem operacyjnym. Komputery klienckie (takie jak laptopy) zwykle uzyskują swoje adresy IP automatycznie z serwera DHCP, więc nie jest to prawdopodobny problem.

68. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Najbardziej prawdopodobną odpowiedzią w tym scenariuszu jest odłączenie kabla sieciowego. Jeśli komputer stacjonarny korzysta z połączenia przewodowego, najprawdopodobniej jest to połączenie Ethernet typu skrętka. Gdy ten kabel jest podłączony do komputera na jednym końcu i do przełącznika lub innego centralnego urządzenia łączącego na drugim końcu, inicjuje połączenie sieciowe przez łącze fizyczne. To łącze powoduje zapalenie się lampki łącza karty sieciowej. Lampka połączenia znajduje się bezpośrednio obok portu RJ45 karty sieciowej. Odpowiedni port na przełączniku (lub innym podobnym urządzeniu) jest również podświetlony. Jeśli kabel zostanie odłączony, kontrolka łącza przestanie świecić, chociaż istnieją inne możliwości, aby ta kontrolka połączenia była wygaszona (na przykład, jeśli komputer jest wyłączony lub port przełącznika jest wyłączony).
Nieprawidłowe odpowiedzi: Połączenie Wi-Fi może mieć własną lampkę połączenia (na przykład z przodu laptopa), ale jest ona oddzielona od lampki połączenia przewodowego. Chociaż jest to mało prawdopodobne, przyczyną niewyświetlania się kontrolki łącza może być wadliwie działający kontroler USB lub port - ale tylko wtedy, gdy komputer korzysta z karty sieciowej opartej na USB. Zazwyczaj karta sieciowa (i odpowiedni port RJ45) w komputerze PC jest albo zintegrowana z płytą główną, albo instalowana jako karta adaptera PCIe x1. Jeśli system nie uruchamia poprawnie testu POST, zwykle oznacza to problem z pamięcią RAM, wideo lub innym głównym komponentem systemu. Zasadniczo karta sieciowa nie powoduje awarii podczas testu POST.

69. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Jeśli komputerowi nie uda się uzyskać adresu IP z serwera DHCP, system Windows przejmuje kontrolę i używa automatycznego przydzielania prywatnych adresów IP (APIPA). Ten adres będzie w sieci 169.254.0.0. APIPA to rodzaj adresowania lokalnego łącza.
Błędne odpowiedzi: Wszystkie pozostałe adresy mogą być uzyskane z serwera DHCP. 172.16.10.10, 192.168.0.10 i 192.168.10.10 to wszystkie prywatne adresy IP, które zazwyczaj uzyskany przez DHCP.

70. Odpowiedź: A

Wyjaśnienie: Wentylatory obudowy są mierzone w mm (milimetrach); 80 mm, a zwłaszcza 120 mm to bardzo popularne rozmiary. Wentylator obudowy służy do odprowadzania ciepła z obudowy. Wentylatory obudowy pomagają w chłodzeniu procesora i innych urządzeń. 120 mm jest dość powszechne w komputerach stacjonarnych i wieżowych, a 80 mm jest bardziej powszechne w mniejszych systemach i serwerach montowanych w szafach 1U i 2U.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Procesor zwykle wykorzystuje kombinację radiatora i wentylatora. Jednak często te dwie rzeczy są ze sobą połączone. Moduły pamięci nie używają wentylatorów, ale można je wyposażyć (lub kupić) we własne radiatory.

71. Odpowiedź A:

Objaśnienie: Jeśli widzisz wykrzyknik w Menedżerze urządzeń, oznacza to, że urządzenie nie ma odpowiedniego sterownika. Kliknij urządzenie prawym przyciskiem myszy w Menedżerze urządzeń i wybierz Aktualizuj sterownik lub zainstaluj sterownik bezpośrednio ze strony internetowej producenta.
Niepoprawne odpowiedzi: Jeśli urządzenie jest wyłączone, obok niego będzie widoczna strzałka w dół. Jeśli sterownik nie został podpisany cyfrowo, urządzenie może być wyświetlane w kategorii Nieznane urządzenia, dopóki nie zostanie poprawnie zainstalowane. Jeśli urządzenie ma działający sterownik, aktualizacja będzie zależeć od Ciebie, ale niekoniecznie otrzymasz powiadomienie, że sterownik wymaga aktualizacji.

72. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Ponieważ autotest po włączeniu zasilania (POST) sprawdza wszystkie komponenty komputera, wyniki mogą być prezentowane na ekranie lub w postaci kodów dźwiękowych. POST jest częścią BIOS/UEFI.
Niepoprawne odpowiedzi: Komplementarny półprzewodnik z tlenku metalu (CMOS) przechowuje informacje, takie jak godzina i data oraz hasła systemu BIOS/UEFI. RTC oznacza zegar czasu rzeczywistego; jest to urządzenie, które odmierza czas na płycie głównej. System Windows generuje wszelkiego rodzaju kody błędów, ale nie kody dźwiękowe. Kody dźwiękowe pochodzą z testu POST, który ma miejsce przed uruchomieniem systemu Windows.

73. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Gniazdo RJ45 umożliwia połączenie z siecią typu skrętka (najprawdopodobniej Ethernet). Drukarka z wbudowanym złączem RJ45 jest gotowa do pracy w sieci; podobnie jest z drukarką obsługującą Wi-Fi.
Błędne odpowiedzi: Porty RJ11 są używane przez modemy i połączenia internetowe typu dial-up. Jeżeli drukarka posiada port RJ11, jest to drukarka wielofunkcyjna pełniąca funkcję faksu. USB to standardowy port drukarki; umożliwia podłączenie drukarki do komputera PC lub serwera druku. Złącza SCSI nie są często spotykane w dzisiejszych drukarkach; takie złącze wskazuje połączenie lokalne, a nie połączenie sieciowe.

74. Odpowiedź: A

Objaśnienie: Nagrzewnica nagrzewa papier do około 400° Fahrenheita (204° Celsjusza), co jest porównywalne z temperaturą piekarnika. Jeśli konieczna jest wymiana utrwalacza, pozostaw drukarkę na 10 lub 15 minut po jej wyłączeniu i przed przystąpieniem do konserwacji.
Błędne odpowiedzi: Nagrzewnica nie jest mokra ani krucha i nie zawiera tonera; kaseta zawiera toner.

75. Odpowiedź: D

Objaśnienie: USB-C może przesyłać audio, wideo i dane przez jeden kabel. Oznacza to, że można go używać z różnymi urządzeniami peryferyjnymi, w tym z monitorami.
Niepoprawne odpowiedzi: Pozostałe trzy złącza, HDMI, DVI i DisplayPort, to wszystkie złącza wideo. HDMI i DisplayPort mogą przesyłać audio i wideo (ale nie dane), a DVI wysyła tylko wideo. (Zauważ, że VGA wysyła również tylko wideo.)

76. Odpowiedź: B

Wyjaśnienie: Skonfiguruj punkt dostępu w smartfonie. Ponieważ telefon ma dostęp do Internetu (być może połączenie 4G lub 5G), to połączenie może być używane. Utworzenie hotspotu aktywuje zdolność smartfona do uruchomienia sieci bezprzewodowej. Wtedy laptop może po prostu połączyć się z tą siecią Wi-Fi, a dostęp do internetu będzie przechodził przez smartfon.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Aktualizacje listy preferowanych roamingów (PRL) są ważne w smartfonie, aby urządzenie wiedziało, jakie pasma częstotliwości i usługodawców należy przeskanować. Globalny system pozycjonowania (GPS) to ogólnoświatowy system satelitów, wież i innych urządzeń, które mogą zlokalizować urządzenie i zapewnić nawigację. Iniektor Power over Ethernet (PoE) umożliwia zasilanie pojedynczego urządzenia za pośrednictwem połączenia sieciowego; jest to przydatne, jeśli w pobliżu urządzenia nie ma gniazdka sieciowego.

77. Odpowiedź:

Objaśnienie: Urządzenie do ujednoliconego zarządzania zagrożeniami (UTM) to takie, które wykonuje pracę kilku urządzeń zabezpieczających. UTM zazwyczaj działa między innymi jako zapora ogniowa, router, analizator pakietów i skaner antywirusowy.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Serwer DHCP jest używany do automatycznego przydzielania adresów IP komputerom klienckim przez sieć. Serwer proxy służy do buforowania i filtrowania połączeń z Internetem (HTTPS, FTP itd.). Urządzenie systemu wykrywania włamań (IDS) służy do wykrywania, czy osoba atakująca próbowała zinfiltrować sieć lub pojedyncze urządzenie. Jeśli urządzenie jest używane w sieci, jest znane jako sieciowy IDS (NIDS). Jeśli jest zainstalowany dla pojedynczego systemu, jest znany jako IDS oparty na hoście (HIDS). Idąc dalej, system zapobiegania włamaniom (IPS) może wykrywać złośliwe pakiety, a także zapobiegać ich przedostawaniu się do sieci (lub indywidualnego systemu).

78. Odpowiedź: C

Objaśnienie: Identyfikator zestawu usług (SSID) to najważniejsza informacja wymagana do połączenia z siecią bezprzewodową; jest to nazwa sieci bezprzewodowej.
Nieprawidłowe odpowiedzi: Numer kanału bezprzewodowego nie jest koniecznie potrzebny, ponieważ bezprzewodowy punkt dostępowy (WAP) może automatycznie negocjować kanał. Ponadto filtrowanie adresów MAC nie jest domyślnie włączone, więc adres MAC może nie być potrzebny. (W rzeczywistości administrator wprowadziłby to w punkcie dostępu WAP, a nie na komputerze klienckim). Hasło administratora jest potrzebne tylko wtedy, gdy chcesz wprowadzić zmiany w konfiguracji bezprzewodowego punktu dostępowego. Na przykład, jeśli chcesz zaimplementować filtrowanie adresów MAC, musisz zalogować się do punktu WAP z hasłem administratora, aby go skonfigurować.

79. Odpowiedź: D

Objaśnienie: Przepustowość we/wy jest najważniejszym z zasobów wymienionych w pytaniu. Rozważając przechowywanie plików i synchronizację plików, musisz znać maksymalną liczbę operacji wejścia/wyjścia na sekundę (IOPS), jaką może zapewnić dostawca chmury. (Uzyskaj rzeczywiste raporty poprzednich klientów jako dowód!) IOPS zapewnia konkretny pomiar danych, który możesz wykorzystać do analizy.
Błędne odpowiedzi: Szybkość dysku nie wystarcza do planowania przechowywania plików. Co więcej, może to nawet nie mieć znaczenia, jeśli dostawca chmury używa dysków SSD, NVME i tak dalej. Procent wykorzystania pamięci RAM i procesora jest ważny, ale staje się ważniejszy, jeśli będziesz pracować z maszynami wirtualnymi. Ważne jest również regularne monitorowanie tych wartości procentowych.

80. Odpowiedź: B

Objaśnienie: Ustawienia zarządzania energią w laptopie mogą powodować automatyczne przyciemnianie wyświetlacza po odłączeniu zasilacza sieciowego. W rzeczywistości jest to domyślne ustawienie wielu laptopów do oszczędzania mocy baterii. Te ustawienia można skonfigurować w PowerOpcje w systemie Windows.
Błędne odpowiedzi: Na pewno możesz ustawić wyświetlacz na pełną jasność przy zasilaniu bateryjnym; robienie tego po prostu nie jest zalecane. Laptopy mogą działać prawidłowo po podłączeniu do zasilacza sieciowego lub przy korzystaniu wyłącznie z baterii. Na jasność wyświetlacza laptopa nie mają wpływu żadne ustawienia zabezpieczeń.




[ 2182 ]