Ceryfikat AWS


Usługi baz danych

Pytanie 1: W jaki sposób włącza się równoważenie obciążenia dla wielu zadań w tej samej instancji kontenera?

A. routing oparty na ścieżce
B. odwrotne proxy
C. NAT
D. dynamiczne mapowanie portów
E. słuchacze dynamiczni

Pytanie 2: Jaka obsługa szyfrowania jest dostępna dla dzierżawców wdrażających AWS DynamoDB?

A. szyfrowanie po stronie serwera
B. szyfrowanie po stronie klienta
C. szyfrowanie po stronie klienta i serwera
D. szyfrowanie nie jest obsługiwane
E. szyfrowanie na poziomie bloku

Pytanie 3: Jakie są trzy główne powody wdrożenia ElastiCache?

A. bezpieczeństwo danych
B. usługa zarządzana
C. replikacja z Redisem
D. trwałość
E. małe opóźnienie

Pytanie 4: Jaka usługa nie obsługuje magazynu trwałości danych sesji, aby umożliwić stanowe aplikacje internetowe?

A. RDS
B. Memcached
C.DynamoDB
D. Redis
E. RedShift

Pytanie 5: W jaki sposób Memcached implementuje skalowanie poziome?

A. Automatyczne skalowanie
B. baza danych
C. podział
D. Instancje EC2
E. S3 bucket

Pytanie 6: Jakie dwie opcje są dostępne dla najemców w celu uzyskania dostępu do ElastiCache?

A. Link równorzędny VPC
B. Instancje EC2
C. Mocowanie EFS
D. międzyregionalne VPC

Pytanie 7: Które dwa stwierdzenia poprawnie opisują obsługę szyfrowania w trakcie przesyłania na platformie ElastiCache?

A. nie jest obsługiwany przez platformę ElastiCache
B. obsługiwane w grupie replikacyjnej Redis
C. szyfruje dane przechowywane w pamięci podręcznej
D. nie jest obsługiwany w klastrze Memcached
E. Najpierw należy włączyć protokół IPsec

Pytanie 8: Jaka platforma Amazon AWS jest przeznaczona do kompleksowej analizy różnych dużych zbiorów danych w oparciu o niestandardowy kod. Aplikacje obejmują uczenie maszynowe i transformację danych?

A.EC2
B. Łodyga fasoli
C. RedShift
D. EMR

Pytanie 9: Jakie są dwie główne zalety DynamoDB?

A. Obsługa SQL
B. usługa zarządzana
C. wydajność
D. Integracja z CloudFront

Pytanie 10: Jakie dwie funkcje odporne na błędy obsługuje Amazon RDS?

A. skopiuj migawkę do innego regionu
B. utwórz replikę do odczytu w innym regionie
C. kopiuj niezaszyfrowaną replikę tylko do odczytu
D. skopiuj replikę do odczytu/zapisu i migawkę

Pytanie 11: Czy usługi zarządzane W15hat są uwzględnione w Amazon RDS? (wybierz cztery)

A. przypisać pojemność sieci do instancji bazy danych
B. zainstaluj oprogramowanie bazy danych
C. wykonuj regularne kopie zapasowe
D. replikacja danych w wielu strefach dostępności
E. replikacja danych tylko w jednej strefie dostępności
F. skonfiguruj bazę danych
G. strojenie wydajności

Pytanie 12: Do czego potrzebne są dwie funkcje konfiguracyjne aby utworzyć prywatną instancję bazy danych?

A. grupa bezpieczeństwa
B. sieciowa lista ACL
C. CloudWatch
D. Elastyczny adres IP (EIP)
E. Niedomyślna wersja VPC
F. DNS

Pytanie 13: Jaki typ pamięci jest zalecany dla aplikacji do przetwarzania transakcji online (OLTP) wdrożonej w systemie Multi-AZ RDS przy znacznych obciążeniach?

A. Dysk SSD ogólnego przeznaczenia
B. Magnetyczne
C. Objętości EBS
D. Zapewnione IOPS

Pytanie 14: Jakie funkcje są obsługiwane przez Amazon RDS? (Wybierz trzy)

A. skalowanie poziome z wieloma replikami odczytu
B. elastyczne równoważenie obciążenia replik odczytu RDS
C. replikuj repliki odczytu w różnych regionach
D. automatyczne przełączanie awaryjne na główną instancję bazy danych
E. moduł równoważenia obciążenia aplikacji (ALB)

Pytanie 15: Jakie są trzy zalety repliki rezerwowej we wdrożeniu Multi-AZ RDS?

A. tolerancja na błędy
B. wyeliminować zawieszanie się wejść/wyjść
C. skalowanie poziome
D. skalowanie pionowe
E. redundancja danych

Pytanie 16: Jaki model spójności jest domyślnie używany przez DynamoDB?

A. zdecydowanie konsekwentny
B. ostatecznie spójne
C. brak modelu domyślnego
D. swobodna konsystencja
E. spójność sekwencyjna

Pytanie 17: Czego używa RDS do przechowywania baz danych i dzienników?

A. EBS
B.S3
C. magazyn instancji
D. lokalny sklep
E. Dysk SSD

Pytanie 18: Które stwierdzenia poprawnie opisują obsługę Microsoft SQL Server w Amazon VPC? (Wybierz trzy)

A. replika odczytu/zapisu
B. tylko do odczytu repliki
C. skalowanie pionowe
D. natywne równoważenie obciążenia
E. Tylko pamięć EBS
F. Tylko pamięć S3

Pytanie 19: Wybierz dwie funkcje dostępne w Amazon RDS dla MySQL?

A. Automatyczne skalowanie
B. żądania odczytu do replik rezerwowych
C. replikacja bazy danych w czasie rzeczywistym
D. tylko aktywne żądania odczytu

Pytanie 20: Jakie są dwie cechy Amazon RDS?

A. usługa zarządzana bazą danych
B. Zapytania NoSQL
C. natywny moduł równoważenia obciążenia
D. repliki zapisu do bazy danych
E. automatyczne przełączanie awaryjne repliki odczytu

Pytanie 21: Jakie silniki buforujące są obsługiwane przez Amazon ElastiCache? (Wybierz dwa)

A. HAProxy
B. Trasa 53
C. Przesunięcie ku czerwieni
D. Redis
E. Memcached
F. CloudFront

Pytanie 22: Jakie są trzy podstawowe cechy DynamoDB?

A. mniej skalowalny niż RDS
B. treść statyczna
C. przechowywać metadane dla obiektów S3
D. replikacja do trzech Stref Dostępności
E. wysoka przepustowość odczytu/zapisu

Pytanie 23: Jakie są trzy przykłady wykorzystania funkcji Lambda do przenoszenia danych pomiędzy usługami AWS?

A. odczytaj dane bezpośrednio ze strumieni DynamoDB do RDS
B. odczytaj dane ze strumienia Kinesis i zapisz je w DynamoDB
C. odczytaj dane ze strumienia DynamoDB do Firehose i zapisz do S3
D. odczytaj dane z S3 i zapisz metadane do DynamoDB
E. odczytaj dane ze strumienia danych Kinesis Firehose do Kinesis

Pytanie 24: Włączyłeś usługi baz danych Amazon RDS w VPC1 dla aplikacji z publicznymi serwerami internetowymi w VPC2. Jak połączyć serwery internetowe z instancją bazy danych RDS, aby mogły się komunikować, biorąc pod uwagę, że VPC znajdują się w różnych regionach?

A. Punkty końcowe VPC
B. Brama VPN
C. routing oparty na ścieżce
D. ogólnodostępna baza danych
E. Połączenie równorzędne VPC

Pytanie 25: Masz potrzebę utworzenia indeksu do wyszukiwania obiektów klientów przechowywanych w segmentach S3. Rozwiązanie powinno umożliwić utworzenie indeksu wyszukiwania metadanych dla każdego obiektu przechowywanego w zasobniku S3. Wybrać najbardziej skalowalne i opłacalne rozwiązanie?

A. RDS, ElastiCache
B. DynamoDB, Lambda
C. RDS, EMR, ALB
D. RedShift

Pytanie 26: Jakie są trzy zalety używania DynamoDB w porównaniu z S3 do przechowywania danych z czujników IoT w przypadku przesyłania 100 000 próbek punktów danych na minutę?

A. S3 musi utworzyć pojedynczy plik dla każdego zdarzenia
B. IoT może zapisywać dane bezpośrednio w DynamoDB
C. DynamoDB zapewnia szybki odczyt/zapis w tabeli strukturalnej dla zapytań
D. DynamoDB jest przeznaczony do częstego dostępu i szybkiego wyszukiwania małych rekordów
E. S3 jest przeznaczony do częstego dostępu i szybkiego wyszukiwania mniejszych rekordów
F. IoT może zapisywać dane bezpośrednio w S3

Pytanie 27: Twoja firma jest dostawcą gier online, do których klienci uzyskują dostęp za pomocą różnych urządzeń dostępu do sieci, w tym telefonów komórkowych. Na czym polegają rozwiązania w zakresie hurtowni danych, w których można przechowywać duże ilości informacji o zachowaniach graczy, statystykach i zdarzeniach w celu analizy za pomocą narzędzi SQL?

A. RedShift
B.DynamoDB
C.RDS
D.DynamoDB
E. Elastyczne wyszukiwanie

Pytanie 28: Które dwa stwierdzenia są poprawne przy porównywaniu Elasticsearch i RedShift jako narzędzi analitycznych?

A. Elasticsearch to wyszukiwarka tekstu i narzędzie do indeksowania dokumentów
B. RedShift obsługuje złożone zapytania oparte na języku SQL z magazynem danych wielkości petabajtów
C. Elasticsearch obsługuje zapytania SQL
D. RedShift świadczy wyłącznie podstawowe usługi analityczne
E. Elasticsearch nie obsługuje typu danych JSON

Pytanie 29: Co się dzieje, gdy żądania odczytu lub zapisu przekraczają jednostki pojemności (przepustowość) dla tabeli lub indeksu DynamoDB? (Wybierz dwa)

A. DynamoDB automatycznie zwiększa jednostki odczytu/zapisu
B. DynamoDB może ograniczać żądania, aby nie zostały przekroczone
C. Zwracany jest kod HTTP 400 (złe żądanie)
D. Zwracany jest kod HTTP 500 (Błąd serwera)
E. DynamoDB automatycznie zwiększa jednostki odczytu/zapisu, jeśli włączona jest zapewniona przepustowość

Pytanie 30: Jaka metoda spójności odczytu zapewnia mniejsze opóźnienia dla żądań GetItem?

A. silnie uporczywy
B. ostatecznie spójne
C. zdecydowanie konsekwentny
D. pisz spójnie

Pytanie 31: Musisz określić bardzo spójną pojemność odczytu i zapisu dla swojej bazy danych DynamoDB. Ustaliłeś, że dla Twojej aplikacji wymagana jest zdolność odczytu na poziomie 128 Kb/s i zapisu na poziomie 25 Kb/s. Jakie jednostki pojemności odczytu i zapisu są wymagane dla tabeli DynamoDB?

A. 32 jednostki odczytu, 25 jednostek zapisu
B. 1 jednostka odczytu, 1 jednostka zapisu
C. 16 jednostek odczytu, 2,5 jednostki zapisu
D. 64 jednostki odczytu, 10 jednostek zapisu

Pytanie 32: Jaka technika zarządzania pojemnością DynamoDB opiera się na określeniu przez dzierżawcę górnego i dolnego zakresu jednostek pojemności odczytu/zapisu?

A. Zapotrzebowanie
B. zapewniona przepustowość
C. zarezerwowana moc
D. automatyczne skalowanie
E. cel ogólny

Pytanie 33: Jaki jest maksymalny rozmiar woluminu bazy danych MySQL RDS?

A. 6 TB
B. 3 TB
C. 16 TB
D. nieograniczony

Pytanie 34: Jaki jest maksymalny rozmiar rekordu (elementu) DynamoDB?

A. 400 KB
B. 64 KB
C. 1 KB
D. 10 KB

Odpowiedzi



01. Odpowiedź (D)
02. Odpowiedź (B)
03. Odpowiedź (B, C, E)
04. Odpowiedź (B)
05. Odpowiedź (C)
06. Odpowiedź (A, B)
07. Odpowiedź (B, D)
08. Odpowiedź (D)
08. Odpowiedź (D)
09. Odpowiedź (B, C)
10. Odpowiedź (A, B)
11. Odpowiedź (A, B, C, D)
12. Odpowiedź (A, F)
13. Odpowiedź (D)
14. Odpowiedź (A, C, E)
15. Odpowiedź (A, B, E)
16. Odpowiedź (B)
17. Odpowiedź (A)
18. Odpowiedź (B, C, D)
19. Odpowiedź (B, C)
20. Odpowiedź (A, C)
21. Odpowiedź (D, E)
22. Odpowiedź (C, D, E)
23. Odpowiedź (B, C, D)
24. Odpowiedź (D)
25. Odpowiedź (B)
26. Odpowiedź (B, C, D)
27. Odpowiedź (A)
28. Odpowiedź (A, B)
29. Odpowiedź (B, C)
30. Odpowiedź (B)
31. Odpowiedź (A)
32. Odpowiedź (D)
33. Odpowiedź (C)
34. Odpowiedź (A)




[ 2182 ]